Wat zijn implantaten?

Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel, dat in het kaakbot wordt geplaatst. Een implantaat ziet er uit als een schroef en is gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar (kaak)bot tegenaan kan groeien. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of kunstgebit.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor uw implantaten verwijst uw tandarts of tandprotheticus u door naar Implantologie Groningen. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de werkwijze, zodat u weet wat u kunt verwachten.

We nemen uitgebreid tijd voor het eerste bezoek

We nemen uitgebreid tijd voor het eerste bezoek

Eerste bezoek
Tijdens het eerste consult nemen we uw wensen met u door. We vragen naar uw algemene gezondheid en kijken vervolgens of er voldoende ruimte en bot is voor een implantaat. Er wordt een röntgenfoto gemaakt als er geen recente foto beschikbaar is. Vervolgens maken we voor u een behandelplan en informeren we u over de verdere kosten van de behandeling via een begroting. U kunt vervolgens in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering nagaan wat de vergoeding zal zijn. Als u akkoord gaat met het behandelplan, maken we de benodigde vervolgafspraken.

het implantaat geplaatst in de kaak

 Het implantaat geplaatst in de kaak

Implanteren
Het plaatsen van een implantaat gebeurt onder lokale verdoving. Het tandvlees wordt opzij geschoven om het bot zichtbaar te maken. Daarna wordt er een gaatje geboord in het bot ter grootte van het implantaat. Het implantaat wordt in het boorgat geschroefd. Na het plaatsen van het implantaat wordt er een afsluitdopje op het implantaat geplaatst. Daarna wordt het tandvlees gehecht. U krijgt een instructie mee naar huis voor het verzorgen van de wond. Na een week komt u terug bij Implantologie Groningen voor controle.

Na ongeveer zes tot twaalf weken is het implantaat vastgegroeid en kan uw tandarts of tandprotheticus starten met de vervolgbehandeling.

Een kroon wordt op het implantaat geplaatst

Een kroon wordt op het implantaat geplaatst

Behandeling bij uw eigen tandarts of tandprotheticus
Als het implantaat is geplaatst, brengt Implantologie Groningen uw tandarts of tandprotheticus op de hoogte. Uw tandarts of tandprotheticus maakt daarna afspraken voor het maken van de kroon, brug of kunstgebit.

Controle van de implantaten
De implantaten moeten minimaal een keer per jaar door een tandarts of mondhygiënist worden gecontroleerd.