Veelgestelde vragen

Een groot voordeel van een implantaat is dat het een vaste en comfortabele oplossing is. Het voelt als een eigen tand of kies. Ten opzicht van een brug op eigen tanden of kiezen, hoeft er geen (gaaf) tandmateriaal te worden weggeslepen. Worden de implantaten gebruikt ten behoeve van een kunstgebit, dan geven zij steun en houvast aan het gebit waardoor eten en praten veel makkelijker gaan. Een ander belangrijk voordeel van een implantaat is dat het zorgt voor behoud van kaakbot in de directe omgeving, waardoor de kaak niet verder slinkt.

Na het plaatsen van een implantaat kunt u last krijgen van pijn. Met de pijnstiller die u krijgt voorgeschreven, is de pijn vaak goed te bestrijden. Ook kunt u een aantal dagen last krijgen van een gezwollen lip of kin. Er bestaat een klein risico (minder dan 3%) dat een implantaat niet goed vastgroeit. U bent dan weer in de situatie zoals die was vóór het inbrengen van het implantaat. Er wordt dan met u overlegd of er, onder garantie, een nieuwe poging wordt ondernomen.

Een implantaat met kroon voor de vervanging van een enkele tand of kies kost tussen de €1900,- en €2300,- inclusief consulten en röntgenfoto’s. De prijs is afhankelijk van de locatie in de mond en hoeveel bot er aanwezig is. Wanneer het een voortand betreft kunnen de kosten hoger zijn, omdat er soms eerst een tijdelijke kroon nodig is alvorens de definitieve kroon wordt geplaatst.

Na het consult ontvangt u van ons een begroting waarop alle kosten zijn gespecificeerd. Ook kunt u daarmee nagaan hoeveel uw eventuele aanvullende tandartsverzekering vergoedt. Het is goed mogelijk de behandeling over twee kalenderjaren te spreiden, zodat u meer vergoed kunt krijgen vanuit uw aanvullende verzekering. De tarieven voor de behandelingen zijn vastgesteld door de overheid (NZa). Hier vindt u een overzicht van de tarieven voor implantologie voor behandelingen.

Een klikgebit op implantaten wordt doorgaans vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet wel eerst toestemming worden aangevraagd. Er geldt wel een eigen bijdrage de hoogte van dit bedrag hang af van uw verzekering. Daarnaast wordt uw eigen risico aangesproken.

Zoals voor elke tandheelkundige behandeling  geldt (bijvoorbeeld een vulling), is het moeilijk te stellen hoe lang een implantaat meegaat. De levensduur is van vele factoren afhankelijk,  zoals van de conditie in uw mond en hoe u het schoonhoudt. Er bestaat een kleine kans (5-10% na 10 jaar) dat er een ontsteking ontstaat rond een implantaat (peri-implantitis), zoals er ook ontstekingen kunnen ontstaan rond eigen tanden en kiezen.  Een regelmatige controle door een tandarts is daarom van belang. De kroon, brug of het klikgebit op de implantaten zijn door dagelijks gebruik onderhavig aan slijtage. Dat betekent dat vervanging na verloop van tijd nodig zal zijn.

Wij vragen standaard naar uw medicijngebruik. Neem tijdens uw eerste afspraak een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt. Deze is eventueel via de huisarts of apotheek te verkrijgen. Ook van eventuele allergieën zijn wij graag op de hoogte. Het is belangrijk te weten welke medicijnen u gebruikt, omdat sommige medicijnen die rond een implantaatbehandeling worden voorgeschreven niet goed samengaan met medicijnen die u al gebruikt. Ook kan het zijn dat sommige medicijnen het resultaat van de behandeling negatief beïnvloeden.

Ja, u kunt zonder problemen een MRI laten maken.

Implantaten zijn van titanium en niet magnetisch. Heel vroeger werden er soms magneten in implantaten gebruikt, om het kunstgebit mee vast te klikken. Tegenwoordig worden deze magneten echter niet meer gebruikt.

Roken heeft een schadelijke uitwerking op de mondgezondheid en heeft een negatief effect op de genezingsprocessen in de mond. Bij rokers is er een grotere kans op het ontstaan van peri-implantitis, een ontsteking van het kaakbot rond het implantaat.

Meer informatie en tips over het stoppen met roken vindt u op https://www.ikstopnu.nl/.

Als u klachten heeft na het trekken van een tand of kies, dan kunt op maandag tot en met donderdag telefonisch contact opnemen met Implantologie Groningen 050-2112950 (bereikbaar van 09:00 – 12:30 uur en 14:00 – 16:30 uur ). Op de andere dagen kunt u contact opnemen met uw eigen tandarts.

Als wij een implantaat bij u plaatsen, krijgt u een brief mee met informatie. Op die brief staat ook een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Nee, het detectiepoortje reageert niet op de implantaten.

Meer informatie over implantologie vindt u in de onderstaande folders.

Folder implantaten algemeen

Folder klikgebit op implantaten

Volgens de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WCKZ) is een zorgverlener verplicht een klachtregeling aan te bieden zodat u weet waar u terecht kunt met uw klacht. Implantologie Groningen doet haar uiterste best u naar tevredenheid te helpen. Heeft u toch een klacht? Laat ons dat dan weten. Wij nemen al uw opmerkingen serieus, want uw bevindingen zijn belangrijk voor ons. Wij horen het graag als u ergens niet tevreden over bent, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken door middel van een gesprek.

Het is ons streven om uw klacht in goede harmonie op te lossen. In principe lukt dat altijd, maar het kan natuurlijk voorkomen dat we er samen niet uit komen. In dat geval kunt u terecht bij de KNMT, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. De KNMT kan bemiddelen of overgaan tot een formele behandeling van uw klacht en een uitspraak doen.